Boost je zelfvertrouwen en behoud je eigenwaarde.

Terwijl we in het Engels spreken over ‘self-confidence’ en ‘self-esteem’, hebben we er in het Nederlands slechts 1 globaal woord voor: ‘het zelfvertrouwen’.

Zelfvertrouwen kunnen we indelen in 2 verschillende categorieën. Het zelfbeeld; wat we van onszelf vinden en het zelfvertrouwen die we hebben in onszelf om bv. iets te doen, te bereiken,…

In dit artikel wil ik het dus hebben over het zelfvertrouwen en tips meegeven hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen om de dingen te doen die je echt leuk vindt en dus ook vooruit kunt gaan in het leven.

Belangrijk!

Je houding/attitude is het belangrijkste wanneer het aankomt op zelfvertrouwen.

Tip 1: Leef jouw leven!

Hoeveel mensen zijn er in je leven die een oordeel over je hebben? Of het nu je familie, een vriend/vriendin of een collega is. Altijd zal er wel iemand zijn die een andere mening heeft of een reden kan bedenken waarom je het net niet moet doen.

Je gaat beginnen twijfelen aan jezelf en bij elke carrière stap die je maakt ga je jezelf de vraag stellen: ‘wat zou hij/zij daarvan denken?’.

Maar als je even logisch nadenkt. Binnen hier en zoveel jaar zal hun mening er toch niet meer toe doen. Het zou toch triestig zijn als je na zoveel jaar terug reflecteert op je leven en jezelf de vraag stelt waarom je die ene reis naar Japan bv. niet gedaan had, waarom je niet meer samen was met de man/vrouw waar je van hield of waarom je niet de moed had om ontslag te nemen en net datgene te doen waar je zolang van droomde.

Jij leeft jouw leven!
Geef niemand de kracht om controle te nemen over jouw leven.

 

 • Neem afstand van elke vorm van negativiteit, want deze kunnen je afremmen bij het maken van keuzes.
 • Omring jezelf met mensen die je steunen; ga naar plaatsen waar je je geïnspireerd voelt; durf ook hulp te vragen aan deze mensen; …
Tip 2: Kleine overwinningen zijn belangrijk.

Als je je zelfvertrouwen wilt opkrikken moet je beseffen dat kleine overwinningen belangrijk zijn.

Wat ik hiermee bedoel is dat je dingen moet doen die net uit je comfort-zone liggen; waar je een beetje bang voor bent om te doen, zodoende dat je jezelf kan trainen om deze angsten te overwinnen.

Dit kan bv. al beginnen met ‘goeiedag’ te zeggen aan een vreemde, je CV versturen naar bedrijven waar je dolgraag zou willen werken, …

Het is hier belangrijk om te weten dat het net om de kleine overwinningen gaat, zeggende wat je deed om uit je comfort-zone te stappen ipv wat de uitkomst ervan is. Hoe meer je het doet, hoe groter je zelfvertrouwen wordt.

Wie weet komt er wel iets positiefs van uit de bus. Misschien word je wel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij één van die bedrijven of wie weet word die vreemde wel een hele goede vriend.

Tip 3: Wees niet bang om je grenzen te stellen.

Dit is zeer belangrijk als je vooruit wilt gaan. Wees dus niet bang om je grenzen te stellen. Want als er geen grenzen worden gesteld, dan kan onmogelijk de hoogst mogelijke effectiviteit bereikt worden. Hiermee bedoel ik bv. de effectiviteit in hetgeen je doet als effectiviteit in een relatie met elkaar op werkgebied.

Stel dat je als zelfstandige continu over je grenzen gaat en continu extra werk zou leveren voor je klant zodat hij/zij in de toekomst weer met je zou willen samenwerken, zal dit soort gedrag sowieso tegen je keren. De klant waardeert het wel maar er zal steeds meer van je verwacht worden alsook bij nieuwe klanten zullen de eisen hetzelfde, al dan niet hoger zijn. Met als gevolg dat je in minder aangename situaties zult belanden.

Hetzelfde geldt voor samenwerkingen. Stel dat je (als blogger) aangesproken wordt om mee te werken aan een campagne die totaal niets te maken heeft met je blog, je doelgroep,… Is het dan wel interessant om een artikel te schrijven of je tijd te steken in iets waar je anders zelf niet bezig mee zou houden?
Misschien op korte termijn vind je het leuk dat je samen werkt met een groot bedrijf. Maar op lange termijn zal je hierdoor ook niet vooruit geraken. Want de mensen die je volgen, volgen je om een bepaalde reden (je beauty en fashion videos, je leuke DIY’s,…).

Als elk artikel een heel ander onderwerp heeft dan zal je snel je trouwe volgers verliezen omdat ze niet meer zullen geloven in de eerlijkheid van je artikelen. Dan ben je enkel iemand die een foto neemt van een product waar je zelf niet 100% achter staat of misschien zelf niets van kent.

Tip 4: Blijf jezelf! Er zijn al anderen genoeg.

Stel jezelf de vraag: ‘Kom ik over als mezelf naar de buitenwereld? of volg ik de normen en waarden van iemand anders?’

Als ik mezelf die vraag stel, denk ik aan hoe vaak ik niet geprobeerd heb om ergens bij te horen. Mensen te plezieren of zelf te evenaren. Ik kocht bv. bepaalde kledingstukken omdat een vriend dat graag zag bij zijn crush. Hij wilde dat ik dat ook zou dragen en dat deed ik. Of ik kreeg te horen dat ik enkele kilo’s moest afvallen, en ja hoor, Sarah kreeg het weer voor elkaar. Ik deed zo hard mijn best met rekening te houden wat anderen van mij verwachten en verloor zo de waarden die ik had voor mezelf.

En eigenlijk…  de belangrijkste waarden in iemand zijn voor mij hun eerlijkheid, vertrouwen en optimisme.

Kortom: ‘wees jezelf en onthoud je eigen normen en waarden’.

Hoe meer je je authentieke zelf blijft, hoe groter het vertrouwen in jezelf uiteindelijk zal worden. Zodra je meer zelfvertrouwen hebt, zal je zien dat je ook minder belang zult hechten aan anderen hun mening.

Nog een kleine extra reminder:
Dankbaarheid maakt je ook zelfverzekerder. Als je jezelf herinnert aan alles wat je al bereikt hebt en waar je dankbaar voor moet zijn dan zal je zelfrespect enkel maar groeien.

Top: H&M – Broek: Liu Jo – Heels: Zara – Zonnebril: AliExpress – Handtas: Cultgaia

You may also like

11 comments

 1. Thx voor de tips! Zal ik zeker gebruiken! En zoals je zelf zegt dankbaarheid in alles is heel belangrijk! Bedankt Sarah om mij daar nog eens aan te herinneren ❤️

 2. Dag Sarah,

  Wat een verfrissende kijk op de wereld heb jij. Je bruist van zelfvertrouwen en daardoor zijn je foto’s fantastisch. Een echte inspiratie voor ons allemaal.

  Groetjes,

  Frank

 3. Sarah, wat een mooie nieuwe blog! Je was en bent nog steeds een mooie vrouw. Beauty en fashion staan op je lijf geschreven.
  Veel succes. Groetjes sara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *